2023. június 6., kedd

I. Balaton-felvidéki Mászótábor, 2023 tavasz

 A Hegyisport Club fiataljai április végén Tiboldi András vezetésével a Balaton-felvidék festői szépségű mászóhelyeit keresték fel. Az első napon a dörgicsei Kő-völgy - vagy ahogy a helyiek hívják, Kű-völgy - mészkőfalain tettük próbára technikai tudásunkat és állóképességüket. 

 

Janka, Kristóf, Máté és Csongor Dörgicsén | Fotó: Tiboldi

 

Az enyhén áthajló falak útjai tetszetősek, ugyanakkor igencsak trükkösek. Itt szinte semmi nem az aminek a földről látszik! Felérve számos hatalmasnak látszó zsebes lyukról derült ki, hogy valójában csak egy fogásra alkalmatlan horpadás. Talán, ha kicsit megdönthetnénk a falakat, pompás reibung utakat mászhatnánk! Addig viszont a Kő-völgy útjai a technika és az állóképesség próbakövei maradnak!

 

Janka a Harmatos nevű útban | Fotó: Tiboldi

A második helyszín a klubunk által folyamatosan fejlesztett balatonedericsi mászóiskola volt, ahol mezítlábas örömmászással indítottunk a Boldogság-sziklákon. Ezután a HSC-kőfejtő útjaiból szemezgettünk. A fiatalok végig egymást biztosítva, tetszetős stílusban másztak. Kis Janka (14) és Balaton Kristóf (13) bátran belevágtak a Szökési kísérletbe (VI+/VII-), amit végül mindketten esés nélkül, ügyesen meg is másztak. Tiboldi Csongor (20) többek között az Aranylakodalom (VI) nevű úton küzdötte fel magát. A Szabadka Péter által nemrég kinittelt falrész felső szakasza meglehetősen törékeny, ezért nagy odafigyelést igényel. A kőfejtőben Takách Máté nyújtotta a csúcsteljesítményt a Gyíkderbi (VIII) onsight (OS) megmászásával. 

 

Csongor mezítláb lopakodik a Boldogság-sziklákon | Fotó: Tiboldi

A kőfejtő porondját elhagyva a Várkonyi-falon folytattuk. Itt mindenki rotpunkt (RP) stílusban teljesítette a Fotontej (VI) utat, Máté tovább sziporkázva OS mászta az Intergalaktikus csúszdát (VIII+). Bizonyára hozzájárult a sikerhez az Andrástól kölcsönkapott (csoda)cipő, de aki látta már közelről a felső tábla mikroszkópikus lépéseit és fogásait, az tudja, hogy ide a jó cipőn kívül más is kell! Máté hatalmas lendülete még az Erőss-falon is kitartott. Az Ezüstnyíl (VIII+) szabályos RP megmászása harmadik kísérletre elismerésre méltó teljesítmény - főleg a nap végén!

 

Élet a Várkonyi-falon | Fotó: Tiboldi

 

 Eközben a szomszédos Kiss-falon Janka és Kristóf szintén töretlen lelkesedéssel mászták a Garda piaz és az Alpok-Balaton utat OS stílusban, majd a tőlük balra lévő projektet vették kezelésbe. 

 

Kristóf az Alpok-Balaton útban | Fotó: Tiboldi

Miután az Andrástól kapott kalapáccsal elvégezték a kopogózást és a veszélytelenítést, még sötétedés előtt sikerült megmászniuk az utat (kb. VII-, TR). Gratulálunk a szép teljesítményhez! Az utat felnőtt segítséggel fogjuk kinittelni és utána hivatalosan is meg fogjuk nyitni.

 

Máté biztosít | Fotó: Tiboldi

 

A harmadik, egyben utolsó napunkat badacsonyi csavargással töltöttük. Felkapaszkodtunk a Bujdosók lépcsőjén, jobbról-balról megölelgettük a bazalttornyokat, ám ez a túra elsősorban nem a nehézségi fokozatokról, hanem a lélegzetelállítóan szép balatoni panorámáról és a jó hangulatú baráti együttlétről szólt.

 

Felejthetetlen percek a Badacsony ősöreg bazaltszikláin | Fotó: Tiboldi

 

A tábor alatt az utakat igyekeztünk minden esetben szabályosan megmászni onsight (OS), vagy rotpunkt (RP) stílusban, néhány esetben toprope (TR) technikát alkalmaztunk.

 

Rövid válogatás a fiatal tehetségeink által teljesített utakból:

 

Dörgicse

Harmatos (VII)  Kis Janka, OS, Balaton Kristóf, OS, Tiboldi Csongor, TR

Zsírosdeszka (VII+)  Takách Máté RP (2. kísérletre)

Sánta giliszta (VII) Balaton Kristóf, RP


Ederics

Szökési kísérlet (VII-) Kis Janka, OS, Balaton Kristóf, OS, 

Aranylakodalom (VI) Tiboldi Csongor, OS

Gyíkderbi (VIII) Takách Máté, OS

Fotontej (VI) Kis Janka OS, Balaton Kristóf, OS, Tiboldi Csongor, OS

Ezüstnyíl (VIII+) Takách Máté, RP (3. kísérletre)

Garda-piaz (V+) Kis Janka, OS, Balaton Kristóf, OS, Tiboldi Csongor, OS

Alpok-Balaton (VII-) Kis Janka OS, Balaton Kristóf, OS

Retesszeg út (V+) Kis Janka, OS, Balaton Kristóf, OS, Tiboldi Csongor, OS

 

Gratulálunk a szép mászásokhoz! Csak így tovább!


Panoráma a balatonedericsi mászóiskolából | Fotó: Tiboldi