FEJLESZTÉSEK

A Hegyisport Club (HSC) tevékenységi köre mászóiskolák fejlesztésére, illetve karbantartására is kiterjed. Egyesületünk jelenleg az alábbi mászóiskolák kezelői teendőit látja el: Oszoly, Rejtek-Oszoly, Balatonederics, Kis-Sváb-hegyi kőfejtő, Oroszlán-sziklák, Végvári-szikla.

A építési- és karbantartási munkánknak 2020-tól kezdődően hatalmas lendületet adott az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos és az MHSSZ közös pályázata. Az elnyert támogatásnak köszönhetően a HSC csapata az elmúlt években folyamatosan tisztogatott, veszélytelenített, ösvényt javított, mászóutakat épített. Az előkészítő munkákat követően több mint 300 nitt és számos stand lett elhelyezve a klub által kezelt mászóhelyeken.
 
Az új, illetve felújított útvonalakról ingyenesen letölthető, digitális mászókalauzok készültek.


Ide kattintva galéria nyílik!
. . .


OSZOLY

Első ütemben megtisztítottuk az Óvoda fákkal benőtt, elhanyagolt útvonalait. Ezt követően összesen 55 db nittet helyeztünk el, egyrészt azért, hogy a kezdők és a gyermekek biztonságosan tanulhassák a helyes mászó- és biztosítási technikákat, másrészt azért, hogy mérsékeljük a Delago-fal zsúfoltságát. Felújítottuk az Excelsior-fal, a Bástya, a Névtelenek-fala és a Felső-bivak útjait. Ahol szükséges volt, korszerű ereszkedőstandokat építettünk be. Jelenleg is zajlik a Veszprémi-, a Delago- és az Óra-fal elavult biztosítópontjainak cseréje. 

A frissen megerősített Óra-torony 2021 decemberében | Fotó: Tiboldi

2020-ban kezdeményeztük az életveszélyessé vált Óra-torony megerősítését. A szükséges források előteremtése érdekében közösségi gyűjtést szerveztünk, majd a sikeres befejezésig koordináltuk a munkálatokat. A komoly szakértelmet és speciális technológiát igénylő megerősítést az ALTUM Kft. munkatársai végezték el Urbanics Áron vezetésével.

A projekt részletes leírása ide kattintva érhető el.

2021 tavaszán támfallal erősítettük meg a Delago-falhoz vezető ösvény gyorsan erodálódó, balesetveszélyes szakaszát. A fényképes beszámoló ide kattintva érhető el.
 
A legfrissebb OSZOLY MÁSZÓKALAUZ 2.1 ide kattintva tölthető le (2023. 04. 25-i állapot). A kalauzt folyamatosan javítjuk, frissítjük.
 
Szabadon használjátok, de kérjük, hogy ne töltsétek fel sehova, ne osszátok meg közösségi oldalakon!

TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.

. . .REJTEK-OSZOLY

Egyesületünkhöz köthető a Csobánka fölötti Berda-pihenő mászhatóvá tétele és Rejtek-Oszoly elhanyagolt útjainak felújítása. A projekt vezetője Szabadka Péter. Alapító elnökünk az elmúlt években hatalmas munkát vállalt magára a sziklafalak rendbetételével, valamint rozsdamentes biztosítópontok- és standok elhelyezésével. Munkáját Tiboldi András és Pap-Szigeti Sándor segíti.


A Csobánka felett egyensúlyozó Kőbaba | Fotó: Tiboldi

A 2022. 07. 25-i állapotot bemutató REJTEK-OSZOLY 2.5 KALAUZ ide kattintva tölthető le. Használjátok, de kérjük, hogy ne töltsétek fel sehova, ne osszátok meg közösségi felületeken! Az anyagot időről időre frissítjük és nem szeretnénk, ha régi változatok keringenének az világhálón.

TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.

. . .BALATONEDERICS

Balatonedericsen Szabadka Péter kezdte el a feltáró munkát évtizedekkel ezelőtt. Klubunk elnöke hegyeket megmozgató hittel és kitartással tört utat a sziklafalakhoz és építette ki az új utakat. Később Nádasdi Oszkár végzett korszerűsítési munkákat az István falon. Az utóbbi években a Hegyisport Club lelkes tagjai együtt szorgoskodnak Proska vezetésével. A falak veszélytelenítése, tisztítása és bemászása nyomán 2022-ig hét különálló falrészen  több mint 40 út épült ki. A munka folytatódik!

Szabadka Péter "Proska" tettre készen. HSC-kőfejtő, 2021 | Fotó: Tiboldi

A fejlesztés részeként elkészült és folyamatosan frissül a mászóhelyet bemutató digitális kalauz. Az 2022. 07. 25-i állapotot bemutató BALATONEDERICS 3.1 MÁSZÓKALAUZ ide kattintva tölthető le (2023. 05. 04-i állapot). Használjátok, de kérjük, hogy ne töltsétek fel sehova, ne osszátok meg közösségi felületeken! Az anyagot időről időre frissítjük és nem szeretnénk, ha régi változatok keringenének az világhálón.

Balatonederics. Panoráma tanúhegyekkel | Fotó: Tiboldi

Fontos, hogy a február 1. és június 30. közötti időszakban tervezett mászások esetén az engedélyben foglaltak szerint kötelesek vagyunk előzetesen egyeztetni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével (Szász Benedek, 06 30/153-1625) a sziklafalakon található fészkelőhelyek miatt.

TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.

. . .KIS-SVÁB-HEGY

Klubunk oroszlánrészt vállalt a 2014 tavaszán megnyitott fővárosi mászóiskola kiépítésében. A korábban már ismert, később elfeledett helyet Márkusz Roland és Vladár Tamás fedezte fel újra a 2010-es évek elején. Rengeteget dolgoztak a kőfejtő kitisztításával, az utak bemászásával, kiépítésével. A biztosítópontok elhelyezéséhez használt kőzetfúrót valamint a standok kiépítéséhez szükséges eszközöket és a speciális ragasztót klubunk biztosította. Tiboldi András nevéhez fűződik az utak jelentős részének első megmászása és kiépítése, valamint a falrajz és az információs blog elkészítése.

A 2022-ben lezajlott felújítási munkálatok részletes leírása ide kattintva érhető el.

A mászóiskola hasznos információkat tartalmazó honlapja ide kattintva érhető el.

A TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.Nagyobb képért kattints a rajzra!

.. . .OROSZLÁN-SZIKLÁK

Rendszeresen visszavágjuk a mászóutakban megjelenő kőriseket, járhatóvá tesszük a tömböket összekötő felmeneti ösvényeket. Szemetet gyűjtünk, felszámoljuk az illegális tűzrakások és falfirkák nyomait.

Áttekintő térkép, falrajzok és a tömbökön található utak leírása a Dunazug Szikláin mászókalauzban.

Enyhébb téli napokon itt akár pólóban is lehet mászni | Fotó: Tiboldi


. . .


VÉGVÁRI-SZIKLA

Évek óta igyekszünk rendben tartani a torony környezetét. A szemétszedés mellett itt is szükség van a graffitik és a tűzrakóhelyek eltüntetésére. A torony tetejére 2022-ben telepítettünk bombabiztos standot. A régi, de kiváló állapotú gyűrűs standszöget ragasztóanyag körbeinjektálásával erősítettük meg.

Fontos megemlíteni, hogy a szépen oldott mészkőbe szándékosan nem helyeztünk el nitteket! Egyrészt természetvédelmi-, másrészt biztosítástechnikai okokból. A tornyon ugyanis legkevesebb 25 db biztosításra alkalmas pont - kötélgyűrűhely, csomóékhely, sziklatű - található. Ráadásul úgy helyezkednek el, hogy az összes utat jól lehet velük biztosítani. A szertelenül hullámzó, telelyuggatott kövön persze nem is olyan könnyű ezeket megtalálni, de mindenképpen megéri a fáradtságot! Keresve sem találnánk jobb helyet a természetes közteselhelyezés gyakorlására!

A minimális felszerelésigény 1 db 25 méter hosszú, dinamikus mászókötél, 5-10 db 6 mm átmérőjű, 100-120 cm hosszúságú kötélgyűrű, 2 db 120 cm hosszúságú hevedergyűrű, 5-10 db karabiner vagy 5-10 db expressz, plusz ereszkedőeszköz.

Toprope mászás esetén ki kell vezetni a kötelet a torony tetején található standból. Ehhez jól jön egy 4-5 m hosszú, 10 mm-es segédkötél, plusz csavaros karabinerek. Az éles peremek miatt nagyon fontos a kötélvédő! Ennek hiányában egy vastag pléd is megteszi.

Jó mászást! Jó kincskeresést! 

Falrajzok és utak a Dunazug Szikláin mászókalauzban (rendeléssel kapcsolatos információk a cikk végén).

A Végvári-szikla barátságos keleti-fala | Fotó: Tiboldi


Az Oroszlán-sziklákra és a Végvári-sziklára vonatkozó TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.

A magyarországi mászóhelyekre vonatkozó természetvédelmi engedélyek az MHSSZ honlapján érhetők el, ide kattintva.

. . .


Figyelem! A DUNAZUG SZIKLÁIN MÁSZÓKALAUZ számos mászóhely mellett az Oroszlán-sziklák és a Végvári-szikla mászóútjainak részletes leírását is tartalmazza. A kalauz ide kattintva rendelhető meg.
. . .
 
 


MÁSZÓTEREM-FELÚJÍTÁS
 
az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos és az MHSSZ közös pályázatának köszönhetően 2021 és 2022 között sikerült felújítanunk és továbbfejlesztenünk a Hegyisport Club bouldertermét. 2021-ben beépült a boltozatos pince teljes falfelülete, a padlóra új védőszőnyeg került, a régi fogások jelentős részét újakra cseréltük. A falakba épített fix biztosítási pontok lehetőséget biztosítanak a köteles mászás gyakorlására is.
 
 

 
 2022-ben folytatódott a fejlesztés, ennek keretében LED fényforrásokat szereltünk fel, korszerűsítettük szellőzőrendszert és folytattuk a fogások és lépések cseréjét. A lezajlott fejlesztés felpezsdítette a klubéletet és nagymértékben javította az edzés és felkészülés feltételeit.
 A mászótermet a Hegyisport Club tagjai és a Béke Gyermekotthon gondozottjai használják a klub szakedzőinek felügyelete mellett. Ezen kívül rendszeresen hozunk ide állami gondozott gyermekeket pályázati forrásokból megvalósuló élményterápiás programok keretében.
 
 
Trepnizés gyakorlása a felújított teremben | Fotó: Tiboldi

 
 

. . .