2022. január 13., csütörtök

Megmentettük az Óra-tornyot

A 2021-es év egyik legjobb híre, hogy sikerrel zárult az Óra-torony megmentéséért indított projekt! A vállalkozásból az Oszoly mászóiskola kezelésével megbízott Hegyisport Club is kivette a részét.

2020 elején, a karbantartási munkák előkészítése során derült ki, hogy az Óra-torony a természetes erózió következtében életveszélyessé vált.  A problémát jeleztük a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnek és Csobánka Település Polgármesteri Hivatalának, ahonnan ezután a terület vagyonkezelőjéhez, a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez is eljutott a hír. Ezt követően 2020 második felében – Kovács István (Üveghegy SE) – közreműködésével  lezajlottak a bányamérnöki-, statikai- és természetvédelmi vizsgálatok. A szakemberek többsége egyetértett abban, hogy a három fő részből álló képződményt csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni.


Ideiglenes stabilizálás, 2021 január | Fotó: Tiboldi András

Ideiglenes stabilizálás

2021 januárjában, a kemény fagyok beállta előtt megtörtént az ingatag kőtömb sürgősségi stabilizálása, melynek során az ALTUM Kft. ipari alpinista szakemberei speciális kötőanyaggal töltötték fel a talapzat körül tátongó hézagot és eltömítették a szikla hajszálrepedéseit. A beavatkozással sikerült mérsékelni a csapadék beszivárgását és a fagyeróziót. Ezután nagyteherbírású hevederekkel rögzítették a tömböt a szomszédos, stabilan álló toronytesthez, azonban hátra volt még a végleges megerősítés lényegesen bonyolultabb szakasza.


A biztonsági hevederek elhelyezése | Fotó: Tiboldi András

Közösségi adománygyűjtés

A további munkálatok finanszírozáshoz hiányzó pénzösszeget a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított adománygyűjtéssel sikerült előteremteni.  Külön köszönet illeti a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesületet, amiért vállalta az adománygyűjtéssel járó adminisztrációs feladatokat!

Végleges megerősítés

A sikeres gyűjtést követően, 2021 novemberében került sor a végleges megerősítési munkálatokra. Ennek során a szakemberek a stabilizálandó toronyrész alján egy vasalt beton tám alap tömböt alakítottak ki, az alapfelületekbe fúrt és ragasztott, acél vasalással. A két toronyrész közötti rést szintén vasalt betonnal töltötték ki. Ezután a toronyrészeket kiöntőhabarcsba ágyazott, nagyszilárdságú acél menetes szárakkal kötötték össze.


Végleges megerősítés, 2021 november | Fotó: Urbanics Áron


Természetvédelem

A szakemberek a munkálatok során különösen nagy figyelmet fordítottak a természeti értékek megóvására. Az anyagokat serpa-módszerrel, háton vitték fel a toronyhoz és ott biztonságosan tárolták, kezelték. A munka során speciális eszközöket – többek között vízhűtéses kőzetfúrót – alkalmaztak annak érdekében, hogy kíméljék a sziklát.

Kapcsolódó munkálatok

A munka záró szakaszában a szakemberek lézeres távolságmérő eszközök segítségével bemérték a torony jelenlegi pozícióját.  A tervek szerint az ellenőrző mérésekre évi rendszerességgel kerül majd sor. Végezetül felszámolták a völgyi falon szakszerűtlenül elhelyezett, balesetveszélyes nitteket és a torony tetején lévő, ismeretlen eredetű lánccal ellátott standot.


A megerősített Óra-torony 2021. december 13-án | Fotó: Tiboldi András

A végeredményt látva bátran kijelenthetjük, hogy az Óra-torony stabilizált részei jelen pillanatban erősebbek, mint amikor elődeink elkezdtek itt mászni, éppen ezért a merev tiltás nem lenne indokolt. Egyszer-egyszer nyugodtan fölülhetünk a tetejére, de azért jobban tesszük, ha a jövőben inkább csak a tekintetünket „mászatjuk” rajta!

A megerősítési munkálatokat az ALTUM Kft. munkatársai végezték Urbanics Áron vezetésével.

A projektet a Hegyisport Club szakosztályvezetője, Tiboldi András indította és koordinálta.

Mindenkinek köszönjük a közreműködést!


. . .