2022. június 21., kedd

MOL Gyermekgyógyító Program 2021/2022

Az elmúlt évek hagyományát folytatva a Hegyisport Club 2021/2022-ben ismét részt vett a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Programjában. Az alapítvány a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokat támogatja.

A Hegyisport Club évek óta sikerrel vesz részt a munkában. 2021/2022-ben ismét állami gondozott gyermekeket vihettünk sziklára, mászóterembe és különféle élményterápiás programokra.

A kirándulások sziklamászással kapcsolódtak össze, úgy szerveztük, hogy az legyen az első része a napnak és utána valami lazító program, amit mindig nagyon élveztek. Igyekeztünk úgy alakítani, hogy legyenek nehézségek, hogy ki kelljen lépniük a komfortzónájukból. Így hatványozottan kellett figyelniük magukra, egymásra és a körülményekre (szikla, téli túra, éjszakai túra). Mindez igen jótékony hatással volt a csoportkohézióra.

Kaland bent és kint. Fontos a jó csapat | Fotó: Tiboldi András

A programok során csoportnormák alakultak. A bizalom, egymás segítése, az agressziómentes kommunikáció előre kerültek a prioritások sorában. A résztvevők nyitottabbak lettek, felelősséget vállaltak egymásért. Ebben a közegben, ahol szokás elmenni egymás mellett, ez nagy előrelépés. Közösség formálódott, mely a későbbiek során is megmarad és kohéziót biztosít a gyerekek között, valamint könnyebbé teszi a beilleszkedést új csoportokba. Tapasztalat, hogy gyermekeink aktivitása, kezdeményezőkészsége pozitív irányba változik a programoknak köszönhetően. A mi esetünkben az egyéni terápia sajátos módon, a csoporton keresztül realizálódhat. Mivel csoporttal dolgozunk, a sziklán is mindig minden tagra figyelnünk kell a sport eredendő veszélyessége miatt. Ebből adódóan az egész csoportot kell érzékenyíteni úgy, hogy minden egyes tag védve legyen. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a falon lévő ember csak akkor van biztonságban, ha a lent lévő biztosítónál is minden rendben van. Tehát nem lehet rés a pajzson, mindenki mindenkire kell, hogy figyeljen. Az egyéni terápia nálunk spontán módon jelenik meg: aki igényli – természetesen a csoportfoglalkozáson kívül, ahol szintén felhozható egyéni probléma –, mindig megtalálhatja valamelyik felnőttet. Ezt hívjuk mi folyamatos „rendelkezésre állásnak”

Figyelemreméltó eredmény, hogy a program során alkalmanként hozzánk csapódó autista gyermek állandó tag lett a csoportban. Önmagához képest sokat fejlődött, eljutott arra a szintre, hogy külön foglalkozásokat kért az egyesületi délutánokon. Másik növendékünk, aki a program elején minimális szinten tudta féken tartani agresszív indulatait jelentős mértékben változott. Mind a csoportfoglalkozásokon, mind a mászás során kezelhetőbbé vált, sikerült a figyelmét koncentráltabbá tenni. Több nagyfiú droggal, alkohollal, bűnözéssel terhelt életét sikerült a foglalkozásokon átbeszélni, ezáltal valamilyen szinten elaborálni a feszültségeket. Fontos folyamat, ahogyan a program indulásakor sűrűn fellépő agresszió elsimul azáltal, hogy az aktuálisan adódó kommunikációs helyzeteket elemezzük és kimondásra kerülnek az ok-okozati összefüggések.

A Hegyisport Club által megvalósított program egyértelműen elérte célját: a gyermekektől folyamatos visszajelzést kaptunk, miszerint jól érzik magukat, örömmel vesznek részt a tevékenységekben és hálásak az odafigyelésért. A viselkedésükben tapasztalt jó irányú változások világosan megmutatták a program pozitív hatását.