2023. november 19., vasárnap

I. Kalamárka Mászótúra, 2023 ősz

Október végén a Hegyisport Club csapatával - Kis Janka, Illényi Jakab, Balaton Kristóf, Takách Máté, Tiboldi Csongor, Tiboldi András - a szlovákiai Kalamárka híres andezit falait vettük célba. A túra mérföldkőnek számít, hiszen az ifjúsági csapattal első alkalommal kerestünk fel egy határon túli mászóhelyet.

 

 

Májusi-torony, Janka a Fák útjában

Az elmúlt évek szorgalmas edzésmunkájának köszönhetően nem vallottunk szégyent! Mindenki szépen, megfontoltan mozgott az ismeretlen terepen. A heves esőzés után lassan kiszáradó sziklákon nagyon oda kellett figyelni, mégis, ezen a rövidke őszi napon összesen 25 utat másztunk meg Onsight és Flash stílusban, ami nem kis teljesítmény!

 

Kristóf az Óriások útjában
 

Kötélbe ülés gyakorlatilag nem volt, a kiválasztott utakat mindenki esés nélkül teljesítette, pedig itt voltak szokatlanul magas első akasztások és nagyobb távolságok a nittek között. A mászások során adódó határhelyzetekben mindenki ügyesen mozgósította a tartalékait.

 

Jakab a Fák útjában

Meglepetést és némi derültséget talán csak az okozott, amikor szemtelen kecskék lopakodtak elő az erdőből és az elemózsiánkra pályázva elkezdték szétcincálni a hátizsákjainkat. Szerencsére sikerült idejében közbelépni, a kecskéket nagy tisztelettel, de határozottan fenéken billentettük, a zsákokat pedig felkötöttük a magasabb faágakra. 

 

Hékás, mit képzelsz, ide jössz lopni és még sisak sincs rajtad?

Kalamárkán tett első látogatásunk végére rendesen elfáradtunk, az utolsó utakat már napnyugta után, a völgyből felkúszó homályban másztuk miközben azt éreztük ez csak a kezdet, itt még sok dolgunk lesz!


Máté, Kristóf, Jakab, Janka, Csongor, András

A megmászott utak

(magyar nevek nyers fordítással)