2020. június 26., péntek

MOL Gyermekgyógyító Program 2019/2020

A MOL Alapítvány jóvoltából a Hegyisport Club 2019/2020-ban ismét részt vehetett a Gyermekgyógyító Programban, melynek keretében állami gondozott gyermekeket vittünk mászó- és élményprogramokra. Tapasztalat, hogy gyermekeink aktivitása, kezdeményezőkészsége pozitív irányban változik a programok folyományaképpen. Több nagyfiú félrelépésének (drog, bűnözés, alkohol) átbeszélése a csoportban segített a feszültségek elaborálásában. Fontos folyamat, ahogyan a program indulásakor sűrűn fellépő agresszió hogyan simul el azáltal, hogy naponta adódó kommunikációs helyzeteket elemzünk és kimondásra kerülnek az okok, amelyeknek legtöbbször közük nincs az éppen zajló hangos jelenetekhez. Viszont az elemzés okán más, vállalhatóbb szintre helyeződnek problémák.

Fokozatosan megtanulunk bízni magunkban és egymásban | Fotó: Ivádi Éva

A program során ismét megerősítést nyert az a tény, hogy a hegymászás a drog prevencióban, illetve a rehabilitációban is eredményes eszköz. A pubertásban a drogérintettség elsősorban szociális illetve szocializációs helyzet, kortárs preferenciális hatások eredménye, ugyanakkor igen nagy súllyal esik latba a kockázatkereső magatartás. Ennek a magatartásnak izgalmi örömszerző hátterében ugyanazok az örömszerző hormonális működések vannak, mint a hegymászásban. Ezért ez a sport behelyettesítő, pótló, illetve a fogyasztási ingerekből kivezető hatással bír. Intenzív közösségei révén nagy a megtartó ereje.
Jól mutatja a program hatékonyságát a növendékek tanulási eredményeinek alakulása. Program hatására csökkent a szökés, csavargás, az iskolai hiányzás, ennek folyományaként is nőtt az iskolai teljesítmény.